Стандарти за височини и отстояния при изграждане на нова електрическа инсталация на жилище

 

 

Направа на нова ел. инсталация на жилище отстояния и височини на ел. кабели

 

 

Отстояние на електрическите кабели от таван

При изграждане на нова електрическа инсталация нужното отстояние на електрическите кабели в най-горна точка трябва да са на 22-25см разстояние от плочата. Това се налага защото в последствие може да ви се наложи да направите окачени тавани при които при поставянето на конструкцията, ако не сте спазили тези размери майстора ще пробие електрическите кабели. Ако се случи това, то ще ви се наложи да си потърсите електротехници и да ви направят нова ел. инсталация.

Разклонителни Кутии

Разклонителните кутии се монтират вертикално върху монтираните конзоли, като разстоянието на разклонителната електрическа кутия от плочата на тавана трябва да е на разстояние 25 до 30 см. Това е по наредба и причини описани по горе при отстоянието при направа на ел. инсталация.

Конзоли за контакти

Трябва да се монтират на височина 40см или според спецификата на употреба на самият контакт след това. Например ако контактите са над нощни шкафчета от двете страни на спалнята то те ще трябва да са на височина 60см. При монтажа на конзолите за контакти има и значение на какъв вид строителство се монтират. При ново строителство тип гола тухла те трябва да се монтират около 1см напред пред тухлата. Като се направи мазилката да дойдат наравно със нея. При старо строителство когато се е наложило добавяне на нови контакти или смяна на стари конзоли, самите конзоли се монтират наравно със съществуващата мазилка.

Конзоли за ключове

Конзолите за ключове се монтират на височина от 120см от готов под и на отстояние от светъл отвор прозорец или врата на разстояние от 15-20см. Отстоянието при светлите отвори е много важно да се спази защото при монтаж на нова врата и первази много е вероятно да имате проблеми ако не са спазени тия сантиметри.

 

 

Размери и отстояния контакти на кухня 

 

При направа на ел. инсталация на кухня е важно да се разпределят добре токовите кръгове и да се спазят нужните височини. Електрическите уреди в кухнята като пералня, съдомиялна, сушилня са с височина от 80 см и широчина 60см. При монтажа на електрическите конзоли е много важно да е разчертана цялата кухня и конзолата да е на точното място за електрическият уред за който е предназначена. За електрическите уреди изброени по горе и хладилника височина на конзолата 60см от готов под.

За електрическа печка също конзолата се монтира на 60см но електрическите кабели трябва да са усилени и с дължина поне 1.5лм.

Работни контакти над кухненския плот, конзолите се монтират на 115-120см от готов под.

Захранване на аспиратор се монтира на височина 180см от готов под и център на готварската печка.

 

(Visited 1,779 times, 380 visits today)