Добър електротехник

Често допускани грешки при избор на електротехник

Ще се опитам да опиша и двата варианта които допринасят за негативни резултати при използване на електро услуги.

Първи вариант 

 

Грешки и проблеми за които е виновен собственика / клиента при избор на електротехник за електро услуги.

 

Ние от електро услуги София  всеки ден се сблъскваме с всякакъв вид нови проекти и решаване на различни по вид ел. аварии. Един често срещан проблем по обектите ни е липса на каквито и да са технически познания на електротехниците извършили ел. ремонта . В България няма регулаторен орган който да изисква дипломи и сертификати за издържани технически изпити, както в другите държави в Европа (на всеки 5 години). В България единствено искат група за безопастност които групи се издават без изпит и срещу 50лв всеки един който вчера е работил в съвсем различна сфера да стане “квалифициран” електротехник.

 

[foogallery id=”1567″]

Тук ви показваме нагледен пример на клиент който е претърпял токов удар от бойлер и е потърсил електро услуги от електротехник. На снимките виждате монтирано ел. табло долу под бойлера което е недопустимо и изключително опасно.  Въпросният 2ри електротехник беше дал уверението си на клиента че, е напълно защитен. На снимката с отверение капак виждате само една комбинирана Дефектно токова защита без предпазите! Изводът е , че дори и след втората намеса на електротехник нещата са се влошили и е било чист късмет че не е имало втори фатален токов удар!

 

 

 

Подобни електро специалисти си предлагат електро услугите на свободния пазар , като описват богат набор от най-различни електро услуги често копирани от интернет на символични цени.

Каква е грешката която допускат повечето клиенти? Клиента описва свойте нужди за ремонта който му предстои и сред получените оферти често избира най ниската цена. Ниската цена за търсената електро услуга може да е ценообразувана по 2 критерия:

  1. Кабелите няма да бъдат с нужната дебелина / сечение отговарящи на изискванията за консумацията за която ще е са предназначени.
  2. Изкопаването на каналите няма да са изпълнени по норматив. И при завършен ремонт ще се наложи на собственика да кърти на ново.
  3. Разклонителните кутии няма да са с нужната големина, фиксирани правилно, вързани здраво и качествено изолирани , което може да доведе до неприятни след ремонтни ремонти или по лошо.
  4. Почти всички ел. ремонти изискват и смяна на ел. табло. И точно тогава когато клиента ще се радва че има ново ел. табло с автоматични предпазители на старото нагоряло ел. табло с винтови бушони проблемите тепърва ще му предстоят. Защото евтиния и фиктивен електротехник няма да опроводи ел. таблото както трябва и ще спести от задължителни елементи в неговата окомплектовка. Апаратурата която ще бъде монтирана най вероятно ще бъде от сорта на Chint , Elmark, Hyundai. Апаратури които са с лошо качество и опасни за живота на живущите в съответното жилище.

Може да се изпише още доста неща които ще бъдат спестени благодарение на ниската и апетитна оферта но да продължим по на татък.

На снимката долу може да видите състоянието в което намерихме бойлер. Без защитен капак и мека връзка готова да се пръсне всеки момент. На въпросния обект бяхме потърсени за цялостно ел. изграждане на нова ел. инсталация и смяна на апартаментно ел. табло. Сами си направете извода при състоянието на старата ел. инсталация и това което виждате на снимката до какво щяхя да доведат ако клиента се беше забавил с ремонта на ел. инсталацията си.

Връзване на бойлер

Втори Вариант:

 Проблеми породени от неквалифициран електротехник

При изпълнение на нов проект възложен от клиента , електротехника ако му липсват технически познания и практически опит то този проект ще бъде обречен на провал.

Нека първо да обясня защо са нужни технически познания и ако ги има то той би трябвало да знае:

  1. Електропроводимост на материалите. Ще може да си изчисли съответния кабел , меден или алумуниев колко ток може да пропусне и съответно дали бил подходящ за товара за който е предвиден. Също така електротехника ще е в състояние да си сметне за съответната дължина и загубите които ще има.
  2. Видове и свойства на диелектрици (изолации).
  3. Изчисляване на амперажи и ватове . Нужни за избор на кабелите и подбор на подходяща апаратура в ел. таблото.
  4. Да се знаят всички видове наредби за ел. изграждане.
  5. Да е запознат с устройството и принципи на работа на различните видове апаратури , контактори, дефектно токови защити, трафове, предпазители, електромери и тн.
  6. Да е запознат със всички изисквания за безопастност за работа със съоръжения и апаратура под напрежение.
  7. Да може да чете чертежи

Разлепено скрито осветление

Има още много неща но  нека да спрем тук, и да продължим защо е нужен практическия опит.

  1. При изграждане на ел. инсталация електротехника ще знае задължителни неща при окабеляване за уреди като, печка , пералня, бойлер, климатици.
  2. Как да си изгради ел инсталацията при направа на скрито осветление.
  3. Задължителни неща които са важни при окабеляване на интернет / структурно.
  4. Необходими неща които ще трябва да съобрази при изграждане на Смарт система.
  5. Проблеми които могат да възникнат при бойлерни табла и тяхното решение.
  6. Ще познава добре различните видове марки предлагащи апаратура като, ключове , контакти, RJ45 розетки. Защото е нужно да си съобрази броят на съответните модули и конзолите нужни за това.

Добър електротехник

Като заключение ще кажа че, единственото нещо което пряко може да доведе до пожар или фатален край това е вашата ел. инсталация. Внимавайте и добре си правете сметка когато инвестирате в ремонта на вашето жилище.

Благодаря за отделеното време и продължавайте да следите сайта за още важни и полезни неща за вас!

Написал статията

Георги Божинов

(Visited 127 times, 9 visits today)

Leave a Comment