Електро услуги откриване на прекъснат електрически кабел

Често ни се случва да ни търсят клиенти с молба за откриване на прекъснат кабел след монтажни дейности в жилищата. Като задание понякога на самите клиенти звучи много лесно и сме имали много случаи в които самите клиенти за да спестят посещение от електротехник, са инвестирали в скенери за откриване на електрически кабели и метал. Една подобна инвестиция може да струва на клиента до няколко стотин лева с неясен резултат.

Ще поясня защо покупката на скъпи и маркови скенери и дори и с помощ от „комшията който разбира от ток“  няма да доведат до очаквания резултат, а точно обратно.

 

В последните години в бумът на строителството,  водещ фактор за инвеститорите при избор на електротехници за направа на ел инсталация е избора по най-ниската цена която може да получат.

Електротехниците изпълняващи  проектите в повечето случаи са всъщност монтажници с много малко технически познания или изобщо без такива.

Те не спазват никакви нормативи при полагане на нова ел. Инсталацията , липсата на опит също усложнява ситуацията при бъдещите собственици.

Ние сме имали най-различни подобни обекти на които се е налагало да правим нова ел. Инсталация на ново жилище в което никой не е живял.

Да се върнем на това защо клиентът с новият скенер за откриване на електрически кабели няма да може да се справи.

  1. Не знае как върви ел. Инсталацията за съответния ключ или контакт
  2. При монтаж на осветително тяло , лампа той не знае от къде идва кабела и не може да го провери правилно
  3. Не знае отстояние на разклонителни кутии от таваните
  4. Не знае главните електрически трасета на отделните кръгове на какво отстояние минават от тавана , стени и комини.
  5. Кабелите често вървят по средата на тухлите като прибавим и мазилката дълбочината която се получава е непосилна за скенера на клиента който е купил
  6. Удареният електрически кабел може да минава между други електрически кабели и клиента сам няма как да разбере дали намира проблемния кабел или е някой който е работещ

 

Ще ви покажа един от примерите които наш електротехник след като беше повикан на адрес на клиент откри кабел който буквално е отрязан  и замазан в мазилката.

 

сканиране на мазилка за откриване на прекъснат кабел

 

 

 

На въпросният клиент при монтажа на климатика по някакъв начин монтажниците на климатици са му го захранили за проба и да му покажат, че работи. Клиентът ни позвъни с молба дали можем да решим проблема с климатикът му защото му била отказана гаранция и му обяснили, че проблема е ел. липсата на захранване. Нашият електротехник със съвсем нищожни разкъртвания открихме точно къде е проблема. Кабела както се вижда на самата снимка минава точно до друг електрически кабел под напрежение. Кабелът   на климатика по незнайни за нас причини е отрязан и замазан.

 

Скъпи клиенти при покупка на жилище преди започване на довършителни работи , като монтаж на окачени тавани ,стени от предстенна обшивка с гипсокартон , кухни  и други дейности които изискват пробиване, е добре да ни потърсите и да можем да направим нужната проверка. Имайте в предвид , че имаме случай в които сме викани за някакви странични електро ремонти, като преправка на ел. табло или монтаж на осветително тяло след наша задължителна проверка ние сме констатирали ток по стени на стаи дори и в бани.

В по следващите статии ще ви покажа нагледни примери със снимков материал в сгради които имат дори приз “Сграда на Годината” в България и в комплекси затворен тип луксозно строителство.

(Visited 248 times, 35 visits today)