свързване на контакт към три жила

Как правилно да занулим свържем контакт

 

 Как правилно да занулим контакт

двужилна ел инсталация

При двужилна ел инсталация е много важно при свързване на електро уреди и контакти да сте сигурни че вие на 100% знаете кое от жилата е нула. Нормално цветовете на кабела са два :

  • Черен (понякога е кафяв) – Фаза
  • Жълто/зелен – земно
  • Син – Нула

За съжаление не винаги е така. Защото през годините сме имали много случаи когато сме били потърсени за електро услуги с оплакване от клиента че бие ток от електро уред. При проверка от наш електротехник сме установявали че цветовете на кабела не отговарят по изискване и са на грешно място. Винаги преди монтаж на какъвто и да е уред проверявайте за да сте сигурни кое ви е нула и кое фаза. Ако се обърнат вие ще бъдете под огромен риск от токов удар, понеже електро уреда от занулен ще се бъде зафазен.

Със снимките по-долу ще ви покажа нагледно как правилно да си вържете контакт у дома.

 

 

зануляване на контакт

При двупроводна ел инсталация контакта да е способен да ви защити от бъдещи токово пробиви и удари е важно да се занули. Може би много пъти сте си задавали въпроса как се занулява контакт? На снимката долу показани клемите към които трябва да свържете електрическия кабел.

свързване на контакт с две жила и мост

 

 

  1. Трябва да вържете фазата. На вашият електрически кабел фазата може да е черна или кафява
  2. Средните пластини е земното / заземление. От него трябва да направите мост към точка 3 (нулата). Важно е мостът да е със същото сечение кабел като на захранващия. Защото при стягане ако е по тънък кабела на моста няма да може да стегне еднакво здраво в клемата и ще има хлабава опасна връзка.
  3. Нула син цвят на жилото кабел.

правилни свързване на контакт

 

Монтаж на контакт на трижилна ел инсталация

 

На по новите апартаменти , къщи и индустриални обекти изграждането на ел инсталация се извършва с трипроводни електрически кабели. При този вид ел инсталация вие имате три отделни кабела

  1. Фаза
  2. Заземление
  3. Нула

При новите три проводни ел инсталации предимството е че имате трети кабел земно. И нуждата от мостче за зануляване отпада. В случая с проводника за заземление при пробив или късо ел. съединение ще осигури на собственика надеждна защита. При пробив в някой електро уред ако тръгне фаза ток по корпуса му ще даде контакт със вашето заземление и предпазителя ще изключи. Понякога има уреди които имат по корпусите слаби токови утечки и се чувстват слаби боцкания по ръцете или ако имате ранички. При правилно свързан контакт и качествено земно или качествено занулен контакт вие ще бъдете максимално защитени.

Ето как да вържете контакт ако имате ел инсталация с 3 отделни кабела

 

свързване на контакт към три жила

 

Напомняме ви отново много е важно да си проверите на кой кабел какво идва! Много често ел инсталациите се изпълняват от неквалифицирани като електротехници лица и допускат много опасни грешки.

 

Правилно свързване на контакт

При трипроводните ел инсталации трябва да внимавате всеки кабел да е свързан на мястото си. За това е хубаво да си замерите жилата предварително с качествени и надежден мултицет. Ще се запитате защо задължително  трябва да проверите кабелите предварително или да извършите проверка на вече монтирания контакт. Причините са няколко:

  1. Грешно вързани кабели и не отговарят по цветове. При този случай може да мислите че сте заземили контакта но да се окаже че всъщност вие сте го зафазили и уредът който ще включите ще бъде изключително опасен.
  2. Липсващ кабел , несвързан или отрязан. В този случай при липса на фаза вие няма да имате ток и ще го забележите и отстраните но ако е липсва земно или нула уредът ви ще бъде опасен.
  3.  При проверка вие ще сте сигурни че нямате разменен кабел които сте подвързали на грешно място. При новите жилища почти навсякъде се използват ДТЗ (дефектно токова защита) ако имате разменен кабел или липсваща нула или земно то тя ще прекъсне вашето електричество.

замерване с мултицет

След като сте се убедили че всеки кабел отговаря по предназначение го монтирате на показаните клеми.

свързване на контакт

 

Ако не сте сигурни ,че можете да се справите сами не се притеснявайте да потърсите нашите  електро услуги или електротехник в София.

 

(Visited 6,696 times, 88 visits today)

Leave a Comment